Main menu

Nieuwjaarswens | Mooie woorden

En soms moet er zomaar een tekst komen. Voor een uitnodiging, een verhuiskaart, of bij een relatiegeschenk. Ach, als er een nieuwe eeuw op aanbreken staat en de tekstschrijver het relatiegeschenk zelf mag voorproeven, komen er al snel voldoende mooie woorden.

 

De dwingende behoefte om niets te doen

 

We zouden met Concordes de tijdzones doorklieven. Met cruiseschepen de zeeën bevaren. Feesten zoals we nog nooit hadden gefeest. Bacchanalen aanrichten tussen de piramides. Of de wende lijfelijk ondergaan in Greenwich.

Maar niets van dat alles. We blijven thuis. Massaal. Sterker nog: we blijven fanatiek thuis. We voelen de dwingende behoefte om niets te doen met oud en nieuw. En we durven er nog rond voor uit te komen ook. Dat heeft iets moois.

Als we dan toch thuis blijven, is het wel zo prettig als we daar iets te drinken bij hebben. En Leitmotiv zou Leitmotiv niet zijn als daar toch niet iets van een rood draadje in verweven zou worden.

 

We beginnen als de twaalf in het uur zit in Nieuw Zeeland

Als het bij ons 13.00 uur ’s middags is, zal in Nieuw Zeeland als eerste het nieuwe jaar aanbreken. Alle reden om al vroeg een eerste glas te heffen, dachten wij zo. We kozen - heel gepast - voor een Sauvignon Blanc van het Isabel Estate in Marlborough, New Zealand. Deze wijn dient jong gedronken, dus wat let ons. Goed gekoeld schijnt het een ware delicatesse te zijn.

 

Een stevig maal en een volle rode wijn als de wende nadert

Aan het begin van de avond komt via Rusland het nieuwe jaar naderbij. Voordat de millenniumbug bij Lobith ons land binnenkomt, is het wellicht raadzaam nog één keer een stevig maal te nuttigen. We suggereren wild of rood vlees bij deze rode wijn uit de oude wereld. Het is een Tempranillo met maar liefst 14,5% alcohol. Een Spaanse reus, vindt Hubrecht Duijker.

 

Een glas Brut Rosé en het leven ziet er een stuk aangenamer uit

Als het bij ons alweer 9.00 uur in de ochtend is verwelkomen ze in Californië pas het nieuwe jaar. Wie zo lang kan wachten mag van ons, maar de meeste mensen zullen om middernacht wel wat bubbles lusten. Champagne mag het niet heten, maar hij is subliem, deze mousserende Schramsberg uit Californië. We kozen de Brut Rosé, dan ziet het leven er meteen weer een stuk aangenamer uit.

 

Leitmotiv wenst u een goed jaar, een prachtige eeuw en een schitterend millennium.